Čitamo mi, u obitelji svi

Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih pismenosti, no, koje god aktivnosti poduzimali radi poticanja čitanja, one su ograničene ako učenici poticaje ne dobivaju i u obitelji jer nema bolje metode svladavanja tehnike čitanja od svakodnevnog gledanja roditelja kako čitaju i uživaju o pročitanome. Djeci treba dopustiti da sama pokažu interes za određenu knjigu, ali im ne smijemo prepustiti da potpuno samostalno odlučuju što će i koliko čitati. Sve dok djeca ne počnu tečno čitati te sama ne posežu za knjigama, roditelji bi trebali nastaviti svojoj djeci pričati priče i čitati knjige.

2011. godine pokrenut je nacionalni projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“ koji obuhvaća zajednički rad učitelja i knjižničara na promociji knjižnice i svladavanju tehnike čitanja. Projektom se žele potaknuti čitateljske navike i sposobnosti, poboljšati tehnika čitanja, razumijevanje i prepričavanje pročitanog te obogatiti dječji vokabular. Posrednim ciljem se nastoji ukazati na ulogu školske knjižnice kao mjesta poticanja tehnike čitanja kao ključne kompetencije za razvoj svih ostalih pismenosti poput osposobljenosti učenika za učenje, informacijske pismenosti i cjeloživotnog učenja.

Projekt je osmišljen po načelu “putovanja” naprtnjače od učenika do učenika trećih razreda. Svakog petka učenik koji nosi naprtnjaču kući te kod njega ostaje pet dana. U njoj se nalazi osam knjiga iz različitih područja, a roditelji i djeca svaki dan barem pola sata čitaju i razgledavaju knjige. Važno je da svi članovi obitelji nešto pročitaju, da razgovaraju o pročitanome te skreću djeci pažnju na zanimljive dijelove. Svoje dojmove i zanimljivosti zapisuju u bilježnicu dojmova. Peti dan dijete vraća naprtnjaču i kratko prezentira doživljaje te se na taj način uči usmenom izražavanju.

Prvi put ove školske godine u projekt se uključila i Osnovna škola Milke Trnine Križ uz pomoć projektnog partnera Društva naša djeca „Vladimir Nazor“. Predsjednica DND-a Ivana Posavec Krivec i školska knjižničarka Martina Rogić projekt će prvo provesti u školi s učenicima trećih razreda, a nakon toga i u DND-u s djecom različite dobi. Ovim projektom želimo poboljšati suradnju dvije ustanove u Križu kojima je prvenstveni cilj obrazovanje i odgoj djece.

20151113_081600

20151113_110827 20151113_110138 20151113_103112