O Zadruzi

1. manji logo s nazivom zadruge

Osnovna škola Milke Trnine osnovana je po ustrojstvu Vojne krajine previšnjom odredbom carice Marije Terezije, najprije u ratničkome, a kasnije u župnom mjestu Križ.

Najprije se zvala trivijalna (osnovna) škola, a od 1872. godine općinska seoska pučka škola.

Smatra se da je godina osnutka škole 1790.

Nastava se od 1868. godine održava na hrvatskom kao materinjem jeziku.

Iz spomenice škole je vidljivo da su prvi učitelji najprije služili kao gefreiteri( kaplari u vojsci Vojne krajine)- a zatim su određeni za rad u školi. Kasnije su upućeni u preparandiju (učiteljsku školu) u Bjelovaru.

 U školi je već u to vrijeme osnovana učenička zadruga. Evo zapisa o postanku te zadruge:

Iz Spomenice koja se nalazi u povijesnom arhivu u Sisku vidljivo je da je još za vrijeme Vojne krajine škola imala vrt i dudinjak. U to vrijeme Križ je pripadao krajiškom uređenju i uz školu je morao postojati vrt. 1871. godine školi je dodijeljen bivši općinski hmeljinjak. Taj hmeljinjak je pretvoren u cijepljenik u kojem je učitelj Ivan Filipović obučavao u uzgoju i oplemenjivanju raznovrsnih voćaka. Sijalo se i obrađivalo povrće.

Na pustom zemljištu je 1965. godine podignut voćnjak jabuka uz pomoć učenika, učitelja i roditelja. 1985. godine dokupljeno je zemljište i proširen voćnjak.

 

Sve radove u voćnjaku obavljaju učenici s voditeljem zadruge (Vlado Novosel) i domarom škole (Pejo Gorčan).

Zadruga ima 5 sekcija : voćari, keramičari, cvjećari i ekolozi. Preko 50% učenika je uključeno u rad zadruge, a ako je potrebno svi učenici pomažu u radu.

Voćnjak se prostire na površini od 1 ha s oko 900 stabala jabuka. Zadruga posjeduje i skladište, spremište za strojeve i alate. Od strojeva imamo traktor, malčer, traktorsku frezu, atomizer, prikolicu, flakserice, kosilice i razne ručne alate. Voćnjak je ograđen. Mladi voćnjak ima sistem navodnjavanja.

 

Od sorata jabuka imamo ajdared i manje količine jonagolda, glostera, elstara, golden smita i dvadesetak stabala starinskih sorti.

Za svoj rad učenici su stimulirani besplatnom prehranom,  smotrama i izletima. Posebno se ponosimo što desetak naših bivših zadrugara danas ima svoje vlastite voćnjake.

 

Svi poslovi u voćnjaku se moraju obaviti na vrijeme kako bi se postigli što bolji rezultati i to je put pomoću kojeg naše zadrugare učimo na kontinuirano i pravovremeno obavljanje svojih radnih obveza. Taj posao utječe i na njihove pozitivne moralne osobine, a u privatnom životu to se preslikava na njihovu osobnost i stav prema obitelji i drugim osobama. Naši zadrugari prednjače i u ostalim obvezama koje pred njih postavlja škola, tako da im nikada nije teško nešto odraditi. Na taj način pronašli su područje u kojem se mogu dokazivati iz dana u dan i biti uzor svojim vršnjacima, a u radu sa zadrugarima stvara se atmosfera prijateljstva, međusobne tolerancije i pomaganja. Rad u zadruzi odvlači učenike sa ceste i uči ih pozitivnim vrijednostima u životu.

 

Dobili smo niz priznanja na županijskim i državnim smotrama : Dani jabuka Zagrebačke županije, Dani hrane Zagrebačke županije, Izložba starinskih sorti jabuka, radio emisiji „Slušaj kako zemlja diše“, Općinsko priznanje u povodu Dana Općine Križ za izuzetan rad naše zadruge.

 

Voditelj i domari naše zadruge su u mladi voćnjak unijeli navodnjavanje kap po kap, napravili spremište za strojeve, a u suradnji s našom eko grupom i stanište za osice radi oprašivanja i kompostište.

 

Poseban doprinos dajemo na njegovanju i očuvanju tradicije i baštine i brizi za održivi razvoj. Voćarska grupa uzgaja i starinske sorte našeg kraja. Ekolozi su napravili kartu divljih odlagališta u našem kraju, napravili ekološku stazu „Jantak“, te pokrenuli projekt“Zeleni otok“ radi edukacije djece o važnosti brige za okoliš.

 

Gajimo odlične odnose sa svim zaposlenicima naše škole, a razvijamo i suradnju sa firmama koje se bave voćarstvom, te nam one pomažu svojom mehanizacijom  na poslovima koje ne možemo sami napraviti. Također smo razvili odličnu suradnju i sa našom Općinom i Županijom koje nam financijski pomažu na nekim većim projektima. Njegujemo suradnju i sa našim bivšim zadrugarima, roditeljima, Agrnomskim fakultetom i voćarskom savjetodavnom službom Županije. Najveće priznanje nam je to što desetak naših bivših zadrugara danas ima svoje voćnjake i da i dalje njeguju suradnju s nama. To ne bismo mogli postići da nismo razvijali uzorne i primjerne međuljudske odnose među svim zadrugarima i ljudima s kojima surađujemo.

 

Odličnu suradnju imamo s pojedincima i firmama našeg područja, Općinom Križ, Zagrebačkom županijom, savjetodavnom službom i Agronomskim fakultetom. Zadrugari se uče marketingu – način plasmana i prodaje jabuka, gospodarskom uzgoju i poduzetništvu.

 

Aktivno sudjelujemo u radu HUUZ-a. Redoviti smo sudionici Županijskih i Državnih smotri učeničkih zadruga RH. Za svoj rad dobili smo niz priznanja za osvojena 1. i 2. mjesta. Redovito sudjelujemo na danima jabuka Zagrebačke županije i danima hrane.

 U prilogu možete pogledati katalog proizvoda s Županijske smotre održane 2018. godine.

 

 DSC02993 DSC02709     DSC0120020170428_09380315492370_10210783282288066_1301605612295618906_n20171214_095607

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ver peliculas online