Zadruga JABUKA

Iz Spomenice koja se nalazi u povijesnom arhivu u Sisku vidljivo je da je još za vrijeme Vojne krajine škola imala vrt i dudinjak. U to vrijeme Križ je pripadao krajiškom uređenju i uz školu je morao postojati vrt.

1871. godine školi je dodijeljen bivši općinski hmeljinjak. Taj hmeljinjak je pretvoren u cijepljenik u kojem je učitelj Ivan Filipović obučavao u uzgoju i oplemenjivanju raznovrsnih voćaka. Sijalo se i obrađivalo povrće.

1962. godine podignuta je nova školska zgrada. Na pustom zemljištu je 1965. godine podignut voćnjak jabuka uz pomoć učenika, učitelja i roditelja. 1985. godine dokupljeno je zemljište i proširen voćnjak.

Sve radove u voćnjaku obavljaju učenici s voditeljem zadruge nastavnikom Stjepanom Krupa i domarom škole. Zadruga ima 5 sekcija : voćari, keramičari, cvjećari i ekolozi. Škola ima 551 učenika i preko 50% ih je uključeno u rad zadruge, a ako je potrebno svi učenici pomažu u radu.

Voćnjak se prostire na površini od 1 ha s oko 900 stabala jabuka. Zadruga posjeduje i skladište, spremište za strojeve i alate. Od strojeva imamo traktor, malčer, traktorsku frezu, atomizer, prikolicu, flakserice, kosilice i razne ručne alate. Voćnjak je ograđen. Mladi voćnjak ima sistem navodnjavanja.

Od sorata jabuka imamo ajadred i manje količine jonagolda, glostera, elstara, goden smita i dvadesetak stabala starinskih sorti. Godišnje uberemo 25 – 30 t jabuka.

Za svoj rad učenici su stimulirani besplatnom prehranom, posjetima izložbama, smotrama i izletima. Posebno se ponosimo što desetak naših bivših zadrugara danas ima svoje vlastite voćnjake.

Odličnu suradnju imamo s pojedincima i firmama našeg područja, Općinom Križ, Zagrebačkom županijom, savjetodavnom službom i Agronomskim fakultetom. Zadrugari se uče marketingu – način plasmana i prodaje jabuka, gospodarskom uzgoju i poduzetništvu.

Aktivno sudjelujemo u radu HUUZ-a. Redoviti smo sudionici Županijskih i Državnih smotri učeničkih zadruga RH. Za svoj rad dobili smo niz priznanja za osvojena 1. i 2. mjesta. Redovito sudjelujemo na danima jabuka Zagrebačke županije i danima hrane. Ove godine sudjelovali smo i u projektu Eko etno Hrvatska na Zagrebačkom velesajmu.

Ove godine organizirali smo radionicu rezidbe jabuka za sve voditelje zadruga koje imaju voćnjake.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ver peliculas online